Fontos tudnivalók

A legjobb tűzifa fajták

Keményfa vagy tűzifa?

Tüzelésre a keményfa fajták a legalkalmasabbak. Ennek oka a tűzifa sűrűségében keresendő. A keményfa fajtákban ugyanis egységnyi térfogatban jóval nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag.

Keményfának számít az a fa, amely sűrűsége meghaladja az 500 kg/m3-t. Az ez alatti sűrűségű fafajok puhafának számítanak.

Melyek a keményfa fajták előnyei?

 • A nagyobb sűrűség miatt magasabb fűtőértékük van
 • Hosszabb ideig égnek
 • Jobb a parázstartásuk

Tűzifa fajták

 1. Bükk: Fülledésre hajlamos fa, ezért a lehető leggyorsabban hasítani kell, de még így is több időre van szüksége a kiszáradáshoz. Kéreg alig van rajta, de a hamuja az égés után több, mint átlagosan más keményfánál. Ha megfelelően száraz, igen kiváló a fűtőértéke. A sima kérgű, ropogás nélkül égő bükkfa a kandallók fűtésénél különösen előnyös.
 2. Tölgy: Magas fűtőértékű fafaj, kérge vastagabb a bükkénél. Jól hasad. Az egyik legjobban használható fafaj.
 3. Gyertyán: Kérge nagyon vékony. Sűrűsége miatt is sokan szeretik, jó tudni azonban, hogy ezt is időben kell felvágni, mert a vágásfelület beszáradása után már nehéz hasogatni. Ráadásul fülledésre szintén érzékeny. Igen jó a fűtőértéke.
 4. Cser: Jól beindított tűznél sokáig képes tartani a parazsat, amiért kedvelt fafaj. A legnehezebb fafajok egyike, de hajlamos a fülledésre, ezért fel kell hasogatni, viszont a legtöbb esetben ez könnyű művelet. Ennek van a legtöbb időre szüksége a száradáshoz, különben szinte csak parázslik a tűzön.
 5. Akác: Nyers, nedvesebb állapotban is viszonylag jól ég, ezért is közkedvelt tűzifa. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény, göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet. A frissen kitermelt akácfa mindössze 35- 45% nettó nedvességet tartalmaz, ezért frissen vágva is „jól” ég.
 6. Kőris: A kőris tökéletes tüzelőanyag, bármilyen típusú kályhába vagy kandallóba jó választás. Jóllehet nehezen szárad, de a száraz kőris tűzifa egyenletes hőt biztosít, így fűtőértéke kiemelkedő.

Mértékegységek

Mi is az az erdei köbméter és hogan vásároljon tűzifát

Ha a farönköket kivágás után 1 méter széles és 1 méter hosszú sarangokba pakolnánk, akkor 1 m3 tömör fa 1,7 méter magas sarangból lenne kinyerhető a farönkök közti hézagok miatt. 

Tehát az erdei köbméterben történő vásárlás biztosítja, hogy biztosan 1 köbméternyi tömör fához jussunk! 

 • 1 m3 (1 erdei köbméter) = 1×1×1,7 méter térfogatú sarangba rakott famennyiség az erdőben. Az erdészeti kutatások alapján ekkora az a térfogat, amely 1 köbméter tömör fát ad ki. Természetesen lehet úgy forgatni otthon a fadarabokat, hogy kisebb helyet foglaljanak el, de a tömör fa mennyiségén mindez nem változtat.
 • 1 űrméter = 1×1×1 méter térfogatú famennyiség, amely azonban nem ad ki 1 köbméternyi tömör faanyagot, a benne lévő famennyiség 0,57 m3.
 • 1 rakott űrméter = 1×1×1 méteres kalodába rendezetten, a lehető legkevesebb hézaggal összerakott fahasábok mennyisége. Mivel a hasábfát szorosabban össze lehet rakni, mint a rönköket, így ebben a formában 1×1×1,4 méter térfogat ad ki 1 tömör köbmétert.
 • 1 ömlesztett/szórt űrméter (ömlesztett, szórt köbméter) = 1×1×1 méteres ládába vagy pl. a tehergépjármű platójára ömlesztve szórt fahasábok. Ez nagyjából 0,45-0,5 köbméternek megfelelő famennyiség, azaz kb. 2-2,2 ömlesztett űrméter ad ki 1 tömör köbméter faanyagot.

A tűzifa tárolása

A gazdaságos tüzeléshez elengedhetetlen, hogy a fa nedvességtartalma 20% alatti legyen. Minél nagyobb a tűzifa nedvességtartalma, annál rosszabb a fűtőértéke, ugyanis az energia a víz elpárologtatására megy el. Minden 10% extra nedvességtartalom 9% fűtőérték romlást eredményez. 

A fa kezdetekben gyorsan szárad, azonban 30% nedvességtartalom alatt a száradás jelentősen lelassul. A további száradásban hatalmas jelentősége van a megfelelő tárolásnak. 

 • A tűzifát hasogassuk fel, és tisztítsuk meg a kérgétől! 
 • A tároló legyen szabad ég alatt, és fedjük le!
 • A tároló oldalait járja át a levegő! 
 • A fát ne közvetlenül a talajra, hanem raklapra pakoljuk, kb. 10 cm-t hagyjunk a tűzifa és a talaj közt
 • A fát ne pakoljuk közvetlenül a falra, hanem hagyjunk helyet, hogy a levegő itt is átjárhassa

Ha így cselekszünk, akkor a tavasszal/kora nyáron vásárolt tűzifa megfelelő szárazságú lesz, mire eljön a fűtési szezon. 

Mielőtt vásárolna

 1. Első lépésben jól nézze meg, hogy milyen kereskedőtől vásárol tűzifát. Fontos, hogy az eladónak legyen telephelye és kérjen mindenképpen számlát. Panasz esetén ugyanis csak így fog tudni további lépéseket tenni. Ezen kívül lehetőleg ne mázsára, hanem köbméterben vásárolja meg a tűzifát. 

További kérdések és válaszok

Milyen határidővel szükséges számolnia?

Vásárlóinkat a megrendelés beérkezésének sorrendjében tudjuk kiszolgálni.
Készleten lévő mennyiség esetén a vállalási határidő 1-2 hét. A szállítás időpontját természetesen telefonon egyeztetjük.

Rendelhető/szállítás alatti termékekre előrendelést tudunk felvenni a várható szállítási határidő megjelölésével.

Szállítunk hétvégén is?

Igen, igény esetén vállaljuk a hétvégi szállítását is.

Milyen gépjárművet használunk?

A szállítást saját gépjárművel, három irányba billenős kisteherautóval végezzük.Milyen méretűre vágják a fát? Kandallóba is tudom használni?

A konyhakész tűzifa hosszmérete 33 cm, de igény esetén felár ellenében kérhető 25 cm hosszúságúra is.