Így tárold a tűzifátA megfelelő minőségű tűzifa beszerzése után az egyik legfontosabb feladat annak helyes tárolása, ami rendkívül fontos az eltarthatóság biztosításához és a megfelelő kalóriaérték megtartásához.

Felvágva, hasogatva

A fát mindig felfűrészelt, hasított állapotban tároljuk, mivel a kisebb darabok könnyebben és gyorsabban száradnak. Ha méterben, kérgestől hagyjuk, sokkal lassabban szárad, hiszen a kéreg nem engedi át a nedvességet.

Szellős, száraz helyen

Úgy rakjuk össze, hogy minden oldalról tudjon szellőzni, ami elősegíti a fa könnyebb, gyorsabb száradását.

Megfelelő talajon

A legalsó réteg alatt hagyjunk kb. 15-20 cm magas légáteresztő réteget, amit különböző alátétekkel, raklappal, ráccsal biztosíthatunk. Ez megakadályozza, hogy a fa átvegye a föld nedvességét, és ennek köszönhetően az alsó rétegek is könnyen szellőzhetnek.

Csapadéktól védve

A tűzifa tárolásakor nemcsak a talajnedvesség okozhat problémát, hanem a természet egyéb viszontagságai is, különös tekintettel például a csapadékra, legyen az akár eső, akár hó. Emiatt a legjobb az, ha a kész tűzifát valamilyen fedett részre pakoljuk. Egy féltető tökéletes megoldás lehet, hiszen ott megfelelően szellőzik, déli fekvés esetén még a napsütés is sokat éri, és a csapadék sem tesz benne kárt. Ha erre nincs lehetőségünk, gondoskodjunk arról, hogy a tűzifát valamivel letakarjuk, de arra figyeljünk, hogy ezzel a szellőzését ne akadályozzuk.

Összerakva

A tűzifa tartós tárolásánál fontos az is, hogy miként rakjuk össze a széthasított darabokat. Rakjuk szépen sorban egymásra, és ne dobáljuk csak úgy halomba a hasábokat. Ezzel nemcsak sok helyet spórolunk, hanem elkerülhetjük, hogy a rakat aljára, rosszul szellőző környezetbe került fahasábok gombásodjanak, penészesedjenek, ami rendkívüli mértékben rontja a fa kalóriatartalmát.

Az általunk forgalmazott tűzifa fajtákat itt találod.

Címkék: